Grondig renoveren en minder of geen onroerende voorheffing meer betalen

Met woning renoveren korting op onroerende voorheffing krijgen.

Wie energiebesparende maatregelen uitvoert op bestaande woningen kan voorlopig aanspraak maken op diverse premies. Deze stimuli zijn echter gefractioneerd en houden geen rekening met het totaalplaatje. De regering wil daar verandering in brengen door een korting op de onroerende voorheffing in te voeren voor wie energetisch grondig renoveert. De premie is afhankelijk van het behaalde E-peil (maat voor het totaal energieverbruik van de woning) na de renovatie.

Vlaams minister voor energie Bart Tommelein lanceert er een nieuw werkwoord voor: BENOveren, ofwel beter renoveren.

Renoveren korting onroerende voorheffing

Voorwaarden

Er zijn een aantal voorwaarden om aanspraak te maken op 50 of 100% korting op de onroerende voorheffing. Volgende voorwaarden werden op de ministerraad van 7/10/2016 vastgelegd:

  1. De bouwkundige vergunning moet aangevraagd zijn na 1/10/2016.
  2. Het moet gaan over een "ingrijpende energetische renovatie", of IER binnen de EPB-regelgeving. Dit zijn grondige renovaties waarbij de installaties vernieuwd worden en waarbij meer dan 75% van de schil (muren, dak) tegen buitenomgeving geïsoleerd wordt.
  3. Het E-peil van de woning moet na de renovatie E90 of lager zijn om 50% korting op de onroerende voorheffing te krijgen. Indien E60 behaald wordt, is er zelfs een korting van 100% of een volledige vrijstelling dus.

De korting wordt na het indienen van de eindaangifte EPB automatisch toegekend voor 5 jaar.

Maak je bouwproject energiezuinig nog voor er 1 steen ligt want achteraf bijsturen kost meer geld en moeite.

E90 haalbaar?

De ingrijpende energetische renovatie (IER) is in de EPB-wetgeving ingevoerd voor vergunningen aangevraagd vanaf 1/01/2015. We hebben bij studiebureau Lambda ondertussen tientallen van die IER's ingerekend. We stellen daarbij vast dat als de volledige buitenschil geïsoleerd wordt, er vrijwel altijd een E-peil tussen E75 en E90 behaald wordt. Dit nog zonder toepassing van warmtepomp, PV-installatie, zonneboiler of luchtdichtheidstest.

Er moet hier wel bij gezegd worden dat EPB ook eist dat, als men isoleert, men het onmiddellijk goed doet. Men bekomt dan isolatiepakketten conform de huidige nieuwbouwwoningen (tenzij men werkt met binnenisolatie).

Maar, E90 halen is dus wel een haalbare kaart voor woningen waar men een energetische renovatie had gepland.

E60 haalbaar bij renovatie?

E60 halen bij een renovatie is toch al andere koek. Door een luchtdichtheidstest te laten uitvoeren, kan men het theoretisch bepaalde E-peil nog doen dalen, maar dat zal niet genoeg zijn om E60 te halen. Meestal zal dan nog een PV-installatie of een warmtepomp moeten geïnstalleerd worden. Het bedrag van de investering gaat dan ook nog wat meer de hoogte in.

En wat als je huis al redelijk geïsoleerd is en je via nieuwe installaties het gewenste E-peil wil halen? In theorie is E90 en soms zelfs E60 haalbaar zonder te investeren in isolatie, afhankelijk van de huidige toestand. Het 'probleem' is dat men binnen de EPB-wetgeving minimum 75% van de buitenschil moet isoleren om van een "ingrijpende energetische renovatie" te spreken waarbij een E-peil bepaald wordt door de EPB-verslaggever. Geen E-peil, geen korting.

Eindelijk

Sinds het invoeren van de "Ingrijpende Energetische Renovatie", IER, in de EPB-wetgeving begin 2015, probeerde men vaak deze eisen te omzeilen. Voor een gewone renovatie zijn er immers minder eisen. Begin dit jaar (2016) kwam daar nog bij dat ventilatieverslaggeving ook voor IER's verplicht is, wat de extra kost voor een IER nog verder opdreef.

Deze korting onroerende voorheffing bij renoveren was dus zeker nodig. 5 jaar 50% of 100% korting onroerende voorheffing is een premie, afhankelijk van het kadastraal inkomen, van enkele duizenden euro's. Ten opzichte van de nodige investering, is dit geen spectaculair extra voordeel, maar het helpt.

Na zo'n IER zal je woning in principe gestegen zijn in waarde en meer energetisch comfort bieden bij een veel lager energieverbruik. Waar wachten jullie dus nog op?

Maak je bouwproject energiezuinig nog voor er 1 steen ligt want achteraf bijsturen kost meer geld en moeite.

Geschreven door Dieter Vandenberghe

Betrek een studiebureau in je bouwproject

Je krijgt een haarscherp beeld op de energie-efficiëntie van je woning, zelfs als er nog geen baksteen ligt.

Neem nu contact op

of bel naar 0472 79 91 74

Erkend als EPB-verslaggever door het Vlaamse Energieagentschap

Heldere adviesnota’s die de berekeningen duiden met conclusies en grafieken

Offertes binnen 24 uur,
verslagen binnen 2 weken