Premies voor renovaties

Bij het renoveren van je woning krijg je premies van de Vlaamse overheid, en dat zal ook nog het geval zijn na 1 januari 2017. Renoveren van bestaande woningen wordt terecht aangemoedigd, omdat de eisen omtrent energiezuinigheid vroeger immers niet zo streng waren als nu. Voor renovaties zijn er heel wat meer premies dan voor nieuwbouw.

Renovatiewerken die in aanmerking komen voor een premie

Er zijn verschillende verbouwingswerken die in aanmerking komen voor een renovatiepremie. Zo zijn er premies voor dak- en zoldervloerisolatie, voor isolatie van de muren, zowel via een spouw of aan de buitenkant, en kelder- en vloerisolatie. Daarnaast ontvang je een premie indien je je beglazing vervangt door hoogrendementsbeglazing. Je krijgt ook een premie voor de plaatsing van een warmtepomp of zonneboiler voor de productie van sanitair warm water, indien dit door een gecertifieerd aannemer gebeurt.

Vraag zeker ook eens na bij je gemeente welke premies zij nog verlenen voor energiezuinige renovatiewerken.

Nieuw vanaf 2017

Vanaf 2017 werden wat premies geschrapt of verminderd in premiebedragen. Gelukkig werden er ook twee nieuwe premies in het leven geroepen. 

Ten eerste is er nu ook een premie voor isolatie van een muur via de binnenzijde. Wij raden je aan om je bij binnenisolatie altijd goed te laten begeleiden omdat daarbij wel wat problemen kunnen optreden. Om de premie te verkrijgen dient een architect controle uit te oefenen op de werken of dien je te werken met een aannemer met certificaat van bekwaamheid. 

Ten tweede is er nu ook de totaalrenovatiebonus. Deze kan je krijgen als je drie of meer van volgende investeringen combineert binnen een periode van vijf jaar: 

  • Dakisolatie
  • Muurisolatie
  • Vloerisolatie
  • Nieuwe beglazing
  • Zonneboiler
  • Warmtepomp
  • Ventilatiesysteem

Hoe meer investeringen je uitvoert, hoe groter de totaalrenovatiebonus. 

Grootte van de premies

Voor na-isolatie van bestaande buitenmuren door een aannemer bedraagt de premie 6 euro per vierkante meter voor spouwmuurisolatie, langs de binnen- of buitenzijde van de muur verkrijg je 15 euro per vierkante meter.

Voor het plaatsen van hoogrendementsbeglazing krijg je 10 euro per vierkante meter. De U-waarde dient wel lager te zijn dan 1,1.

Isolatie van de vloer, keldervloer, zoldervloer of het dak levert 6 euro per vierkante meter op indien uitgevoerd door een aannemer. Heb je de dak- of zoldervloerisolatie zelf geplaatst, krijg je 3 euro per vierkante meter.

Voor een condensatieketel bedraagt de premie 40% van de factuur met een maximum van 1800 euro. Voor een warmtepomp en zonneboiler geldt dezelfde regeling, met respectievelijke maxima van 4000 euro en 2750 euro.

Tenslotte hangt de grootte van de totaalrenovatiebonus af van hoeveel van de zeven investeringen op de lijst die je laat uitvoeren. De premie bedraagt na drie investeringen 1250 euro, na vier 1750 euro, na vijf investeringen 2750 euro in totaal, 3750 euro na zes investeringen en bij alle zeven investeringen 4750 euro in totaal. 

Korting onroerende voorheffing bij grondige renovatie 

Indien je woning volledig gerenoveerd wordt, is er ook de mogelijkheid om voor vijf jaar een korting op de onroerende voorheffing te verkrijgen. Indien de renovatie voor EPB een “ingrijpende energetische renovatie” is, kan je 50% korting krijgen voor een E-peil E90 of lager en 100% voor E60 of lager. Bekijk hier meer info over deze korting op de onroerende voorheffing.

Maak je bouwproject energiezuinig nog voor er 1 steen ligt want achteraf bijsturen kost meer geld en moeite.

Betrek een studiebureau in je bouwproject

 

Je krijgt een haarscherp beeld op de energie-efficiëntie van je woning, zelfs als er nog geen baksteen ligt.

Neem nu contact op

of bel naar 0472 79 91 74

Erkend als EPB-verslaggever door het Vlaamse Energieagentschap

Heldere adviesnota’s die de berekeningen duiden met conclusies en grafieken

Offertes binnen 24 uur,
verslagen binnen 2 weken