Beschaduwing

Naast de reeds besproken maatregelen tegen oververhitting, namelijk het beperken van zonnewinsten en in het bijzonder de plaatsing van zonweringen, is ook beschaduwing een belangrijke factor om het risico op oververhitting in een woongebouw te beperken.

Minder zonnestralen op beglazing

Door verticale en horizontale oversteken in het ontwerp te steken, zoals bijvoorbeeld luifels, kan straling van de zon op beglazing zoals ramen en veranda’s beperkt worden. De rol van de architect in het ontwerpproces is belangrijk om het ontwerp zodanig in te delen dat grote glasoppervlaktes schaduw krijgen door omringende constructies of overstaande bebouwing. Zo kunnen vaste obstakels zoals bomen, tegenoverliggende gebouwen, tuinmuren of luifels zowel de berekeningen als het eindresultaat in de EPB-software beïnvloeden.

Bouwen in bosrijk gebied

Indien men in een bosrijk gebied bouwt, kunnen bomen zorgen voor een natuurlijke beschaduwing. De EPB-software stelt hier enkele regels voor. Hoewel een boom die schuin tegenover een raam staat, ongetwijfeld invloed zal uitoefenen op de oververhitting in een woongebouw, mag deze boom niet in rekening gebracht worden. De beschaduwing mag enkel in rekening gebracht worden door de horizonhoek van een boom recht tegenover een venster te bepalen.

Maak je bouwproject energiezuinig nog voor er 1 steen ligt want achteraf bijsturen kost meer geld en moeite.

Betrek een studiebureau in je bouwproject

 

Je krijgt een haarscherp beeld op de energie-efficiëntie van je woning, zelfs als er nog geen baksteen ligt.

Neem nu contact op

of bel naar 0472 79 91 74

Erkend als EPB-verslaggever door het Vlaamse Energieagentschap

Heldere adviesnota’s die de berekeningen duiden met conclusies en grafieken

Offertes binnen 24 uur,
verslagen binnen 2 weken