Bruto bruikbare vloeroppervlakte

De bruto bruikbare vloeroppervlakte is de som van de brutovloeroppervlakten van ieder vloerniveau binnen het beschermd volume van een gebouw. Deze bruto bruikbare vloeroppervlakte dient als basis voor de berekening van het verbruik in kWh/m2 van het gebouw.

Berekeningswijze in een woongebouw

Voor de som van de oppervlakten wordt gerekend met de buitenafmetingen en worden de grondoppervlakten van binnen- en buitenwanden ook meegerekend. Muren tussen twee wooneenheden of tussen een wooneenheid en de gemeenschappelijke delen, worden voor de halve dikte meegerekend. Trappen en liften worden op elk vloerniveau opnieuw doorgerekend in de berekening van de bruto bruikbare vloeroppervlakte.

Onderstaande oppervlaktes worden niet mee in de berekening opgenomen:

  • Oppervlaktes van vides groter dan 4 m2. Op het laagste niveau telt deze oppervlakte natuurlijk wel mee.
  • Zolder- en keldervloeren die buiten het BV liggen.
  • Zoldervloeren die niet of moeilijk toegankelijk zijn. Bijvoorbeeld als je zolder enkel toegankelijk is door middel van een ladder, of als op de houten spanten van de zoldervloer geen beloopbare afwerking is geplaatst.
  • Vloeroppervlaktes waarvan de hoogte lager is dan 1,5 m. Dit kan zijn onder een hellend dak. Wel wordt de oppervlakte met een hoogte boven 1,5 m in deze ruimte meegerekend. Hiervoor gebruikt men de binnenafmetingen. 

Vaak voorkomende oorzaak van fouten voor EPC’s

Het is van het grootste belang dat de berekening van de bruto bruikbare vloeroppervlakte juist en nauwkeurig gebeurt. Dit heeft immers invloed op de berekening van het primair energieverbruik in kWh/m2. Zo zorgt een foutieve bruto bruikbare vloeroppervlakte al te vaak voor fouten in geleverde energieprestatiecertificaten (EPC). Dit bemoeilijkt de onderlinge vergelijking tussen nieuwe en bestaande woningen.

Maak je bouwproject energiezuinig nog voor er 1 steen ligt want achteraf bijsturen kost meer geld en moeite.

Betrek een studiebureau in je bouwproject

 

Je krijgt een haarscherp beeld op de energie-efficiëntie van je woning, zelfs als er nog geen baksteen ligt.

Neem nu contact op

of bel naar 0472 79 91 74

Erkend als EPB-verslaggever door het Vlaamse Energieagentschap

Heldere adviesnota’s die de berekeningen duiden met conclusies en grafieken

Offertes binnen 24 uur,
verslagen binnen 2 weken