Lekdebiet

De luchtdichtheid van een gebouw, en het bijbehorende lekdebiet, kan men meten met een pressurisatietest, de zogenaamde opblaastest of blowerdoortest. Een grote ventilator in de voordeur zorgt voor een drukverschil van 50 Pa tussen de binnen- en buitenkant van de woning. Zo stelt men met de n50-waarde het lekdebiet vast.

De n50- en v50-waarden

De n50-waarde geeft aan hoeveel keer het interne volume van het gebouw per uur gewisseld wordt, onder een drukverschil van 50 Pa. Lage-energiewoningen moeten richten op een n50-waarde lager dan 2 ACH (air changes per hour),passiefhuizen mogen de 0,6 ACH niet overschrijden. Uit de n50-waarde berekent men de v50-waarde. Deze waarde geeft aan hoeveel kubieke meter lucht er per uur en per vierkante meter verliesoppervlak verloren gaat onder een luchtdruk van 50 Pa. Het verliesoppervlak is de totale geïsoleerde buitenschil, namelijk de oppervlaktes van de muren, daken, vloeren, ramen en deuren. De v50-waarden wordt uiteindelijk in de EPB-berekening gebruikt, uitgedrukt in m3/uur/m2.

Standaardmeting EPB-berekeningen

Het is niet verplicht om een blowerdoortest uit te voeren. Standaard gebruikt de EPB-software een v50-waarde van 12 m3/uur/m2. Dit is echter zeer veel. Een standaard luchtdicht gebouw heeft immers een lekdebiet van ongeveer 4 m3/uur/m2 of lager, wat het E-peil soms met meer dan 10 punten doet dalen. Het is dus aan te raden toch een echte opmeting te laten uitvoeren.

Eenvoudig energie besparen

Het lekdebiet is op een goedkope en simpele manier te verlagen door zo luchtdicht mogelijk te bouwen. Op deze manier bespaar je eenvoudig en efficiënt energie.

Maak je bouwproject energiezuinig nog voor er 1 steen ligt want achteraf bijsturen kost meer geld en moeite.

Betrek een studiebureau in je bouwproject

 

Je krijgt een haarscherp beeld op de energie-efficiëntie van je woning, zelfs als er nog geen baksteen ligt.

Neem nu contact op

of bel naar 0472 79 91 74

Erkend als EPB-verslaggever door het Vlaamse Energieagentschap

Heldere adviesnota’s die de berekeningen duiden met conclusies en grafieken

Offertes binnen 24 uur,
verslagen binnen 2 weken