Luchtdichtheid

Hoe meer gebouwen aan strengere eisen moeten voldoen voor energieprestatie, hoe meer het belang van luchtdichtheid zal toenemen. Luchtdicht bouwen wordt dan ook een van de kernthema’s van de toekomst en is essentieel om energiezuinig te bouwen.

Belang van luchtdicht bouwen

Een woning die goed geïsoleerd is, dient ook luchtdicht te zijn. Anders ontsnapt veel van de warmte door spleten en kieren, waardoor het effect van isolatie tenietgedaan wordt. Een goede luchtdichtheid doet het E-peil dalen met 5 tot 15 E-punten. Maar bovenal is het ook belangrijk om een comfortabel en gezond binnenklimaat te creëren. In combinatie met een goed functionerend ventilatiesysteem krijgen schimmels, tocht en vochtproblemen geen kans. Luchtdichtheid van een gebouw is dus essentieel in het terugdingen van de klimaatverandering en het behalen van de doelstellingen voor energiebesparing.

Controle en metingen

De luchtdichtheid van een gebouw is heel gemakkelijk te meten en te controleren door middel van een pressurisatietest. Een grote ventilator brengt druk op de woning en meet het totale lekdebiet. In 2010 werden meer dan 20 percent van alle nieuwe gebouwen getest op luchtdichtheid. Voor 2014 steeg dat percentage al naar 80 percent.

Goedkope maatregelen

Het verbeteren van de luchtdichtheid is een van de goedkoopste manieren om het E-peil van je woning te doen dalen. De extra kosten om goede luchtdichtheid bij een nieuwbouw te bekomen bedragen maximaal 2 percent van het bouwbudget. Dit is heel wat minder dan andere maatregelen zoals isoleren en performante ventilatiesystemen. Het is haast onmogelijk aan de strenge EPB-eisen te voldoen zonder luchtdicht te bouwen. Luchtdicht bouwen is dus een goedkope maatregel die zeker aan te raden is.

Maak je bouwproject energiezuinig nog voor er 1 steen ligt want achteraf bijsturen kost meer geld en moeite.

Betrek een studiebureau in je bouwproject

 

Je krijgt een haarscherp beeld op de energie-efficiëntie van je woning, zelfs als er nog geen baksteen ligt.

Neem nu contact op

of bel naar 0472 79 91 74

Erkend als EPB-verslaggever door het Vlaamse Energieagentschap

Heldere adviesnota’s die de berekeningen duiden met conclusies en grafieken

Offertes binnen 24 uur,
verslagen binnen 2 weken