Zonwering

We vermeldden al dat er in de zomermaanden risico op oververhitting bestaat in woninggebouwen. In de winter zijn zonnewinsten een meevaller, omdat dan minder energie aan verwarming besteed moet worden. In de zomer is bij oververhitting echter meer nood aan koeling via airconditioning. Dit is uiteraard niet energiezuinig. Een zonwering verbetert het thermisch zomercomfort in gebouwen aanzienlijk en vermindert de energiehoeveelheid die nodig is voor koeling.

Zonnewinsten beperken

Mogelijkheden om oververhittingsrisico’s te beperken zijn, naast afvoer of opslag van warmte, het beperken van zonnewinsten. We legden al uit hoe dit kan door beglazing en bouwwijze, hier gaan we dieper in op het beperken van zonnewinsten door het plaatsen van zonwering. Verder bespreken we ook nog de beschaduwing als maatregel.

Plaatsen van zonweringen

Het plaatsen van zonweringen vermindert de kans op oververhitting en daarnaast is het ook bevorderend voor het binnenklimaat. Er bestaan talrijke mogelijke zonweringen. Ze kunnen manueel of automatisch bediend worden, vast of mobiel zijn, bestaan vlak in het venster of erbuiten, enzovoort. Voor iedere bouwstijl bestaat er dus wel een architecturale oplossing, zodat de zonweringen de stijl van je woning niet ontsieren. De EPB-wetgeving beschouwt zelfs claustra’s, “Braziliaans metselwerk” en vaste lamellen als (vaste) zonwering. De enige voorwaarde is dat het aandeel van de niet-transparante delen tenminste 30% van het vensteroppervlak bedraagt.

Maak je bouwproject energiezuinig nog voor er 1 steen ligt want achteraf bijsturen kost meer geld en moeite.

Betrek een studiebureau in je bouwproject

 

Je krijgt een haarscherp beeld op de energie-efficiëntie van je woning, zelfs als er nog geen baksteen ligt.

Neem nu contact op

of bel naar 0472 79 91 74

Erkend als EPB-verslaggever door het Vlaamse Energieagentschap

Heldere adviesnota’s die de berekeningen duiden met conclusies en grafieken

Offertes binnen 24 uur,
verslagen binnen 2 weken