PV-installatie

Een fotovoltaïsche installatie (of PV-installatie, van het Engelse photovoltaic),ook wel zonnepaneel genoemd, is opgebouwd uit zonnecellen die ongeveer 15 percent van het opgenomen zonlicht omzetten in gelijkstroom. Via een omvormer wek je zo wisselstroom op die bruikbaar is om je woning van energie te voorzien. Zonnepanelen of PV-installaties zijn daarom een belangrijke bron van hernieuwbare energie.

Financiële plaatje

Dankzij een PV-installatie produceer je zelf elektriciteit. Zeker als de zonnepanelen goed geplaatst zijn en veel zon opvangen, zie je je energiefactuur snel dalen. Om die reden, en ook omdat de prijzen van PV-installaties behoorlijk gedaald zijn, verkrijg je geen premies meer in de vorm van groenestroomcertificaten. Een PV-installatie is ongeveer afgeschreven op tien jaar tijd.

EPB-eisen

De PV-installatie is een van de mogelijke hernieuwbare energiesystemen waarover een BEN-woning of huidige nieuwbouwwoning dient te beschikken. Andere opties zijn bijvoorbeeld een warmtepomp of een zonneboiler.

Om aan de EPB-eisen te voldoen, zijn er enkele handige tips waar je best rekening mee houdt. Zo mag de oriëntatie niet meer dan 90° afwijken van het zuiden. Kies voor een hellingsgraad van maximaal 70 graden. Als je jaarlijks minimaal 7 kWh per m² bruikbare vloeroppervlakte produceert, haal je de EPB-eisen ruimschoots. Voor een woning van 150 tot 200 m² bruto vloeroppervlak is dit 1.050 tot 1.400 kWh per jaar. Om een concreet beeld te geven, komt dit overeen met een goed geplaatste PV-installatie van 6 tot 8 zonnepanelen.

Vanaf 2017 wordt dit minimum aandeel wel opgetrokken en wordt ze ook geëist bij ingrijpende energetische renovaties.

Maak je bouwproject energiezuinig nog voor er 1 steen ligt want achteraf bijsturen kost meer geld en moeite.

Betrek een studiebureau in je bouwproject

 

Je krijgt een haarscherp beeld op de energie-efficiëntie van je woning, zelfs als er nog geen baksteen ligt.

Neem nu contact op

of bel naar 0472 79 91 74

Erkend als EPB-verslaggever door het Vlaamse Energieagentschap

Heldere adviesnota’s die de berekeningen duiden met conclusies en grafieken

Offertes binnen 24 uur,
verslagen binnen 2 weken