Sanitair warm water

Bijna de helft van al het water dat we verbruiken, wordt verwarmd. Niemand houdt immers van een ijskoude douche. Om dit water op temperatuur te brengen, is natuurlijk energie nodig. Als je kiest voor een energiezuinige installatie, bespaar je zowel op het milieu als op je facturen!

Systemen voor warm water

Het toestel voor ruimteverwarming kan, als combitoestel, ook warm water voor sanitair produceren, of je kan dit afzonderlijk doen. Centrale opwekking is niet steeds een goed idee, omdat het water zo verder getransporteerd moet worden naar de aftappunten, en dus meer warmte kan verliezen onderweg. Decentrale toestellen plaats je waar ze nodig zijn. Zo verspil je minder energie en water dankzij de kortere leidingen. Isoleer de leidingen die buiten het geïsoleerde deel van de woning liggen ook goed om minder energie te verspillen, al is dat zeker niet heiligmakend.

Bij de keuze tussen een doorstroomtoestel of een boiler moet je er rekening mee houden dat een doorstroomtoestel enkel water opwarmt als je de warmwaterkraan opendraait. Dit is energiezuiniger dan het water op temperatuur houden in een boiler, maar je moet er ook iets langer op wachten. Ga je toch voor een boiler, dan is één op aardgas of stookolie energiezuiniger dan een elektrische boiler.

Milieuvriendelijke alternatieven

Om warm water voor sanitair op te wekken, zijn een zonneboiler en warmtepomp milieuvriendelijke alternatieven. Op deze website bespreken we ook deze installaties. Deze twee systemen hebben een boiler nodig. Maar de efficiëntie van de opwekkers compenseren voldoende voor de warmteverliezen in de boiler. 

Daarnaast kan je ook opteren voor een warmtebesparende douchekop. Het comfort blijft behouden, maar je verbruikt tot 40 percent minder water en energie.

Ook kranen met een lager debiet of een douche met warmteterugwinning zijn milieuvriendelijke alternatieven. Bij deze laatste optie bespaar je per douchebeurt tot de helft van het normale energieverbruik. Dit komt omdat een douche met warmteterugwinning warm afvoerwater door een warmtewisselaar laat stromen. Dit draagt de warmte over aan koud water, waarna dat water naar de douchemengkraan gaat. Zo moet je boiler of CV-ketel minder energie verbruiken.

Maak je bouwproject energiezuinig nog voor er 1 steen ligt want achteraf bijsturen kost meer geld en moeite.

Betrek een studiebureau in je bouwproject

 

Je krijgt een haarscherp beeld op de energie-efficiëntie van je woning, zelfs als er nog geen baksteen ligt.

Neem nu contact op

of bel naar 0472 79 91 74

Erkend als EPB-verslaggever door het Vlaamse Energieagentschap

Heldere adviesnota’s die de berekeningen duiden met conclusies en grafieken

Offertes binnen 24 uur,
verslagen binnen 2 weken