Verlichting

Je staat er waarschijnlijk niet steeds bij stil, maar een heel belangrijk aandeel van het elektriciteitsverbruik gaat naar verlichting. Met een aantal aandachtspunten kun je efficiënter gaan verlichten. 

Tips voor efficiëntere verlichting

Zo speelt de ruimte zelf een belangrijke rol voor de verlichting. Iedere kamer heeft immers zijn eigen specifieke noden voor verlichting. Algemene verlichting pak je immers anders aan dan sfeer- of accentverlichting. Ook de kleur van muren en plafonds zijn doorslaggevend voor de energiefactuur. Een donker interieur vereist sterker licht. En indirecte verlichting is wel mooi en sfeervol, maar minder efficiënt.

Daarnaast is het type lamp natuurlijk van groot belang. Gloeilampen en halogeenlampen zijn ware energieverslinders. Ze worden zelfs een minderheid in het assortiment. Kies voor een lamp met het A-label, een spaarlamp of “compacte fluorescentielamp”. TL-lampen zijn ook zeer zuinig, maar vereisen meer plaats en aangepaste armaturen.

Die armaturen bevatten ook elementen die een rol spelen op vlak van energieprestatie. Maak dus ook hierin een weldoordachte keuze. Maar ook manuele of automatische regelsystemen helpen om het verbruik nog meer terug te dringen.

Daarnaast is het allerbelangrijkste natuurlijk om verlichting uit te schakelen als die niet meer nodig is. Dit is ook het geval met LED-lampen of spaarlampen!

Verlichting in de EPB-software

Het energieverbruik van kantoren en scholen wordt enorm beïnvloed door het karakteristieke jaarlijks primaire energieverbruik van een verlichtingsinstallatie. Voor deze gebouwen dient de verlichting dan ook opgenomen te worden in de EPB-software voor de berekening van het E-peil.

Wil je er gemakkelijk vanaf komen, dan kun je dit forfaitair laten invullen in de EPB-software. In dat geval wordt de meest nadelige situatie berekend. De verlichting gedetailleerd doorrekenen vergt wat extra werk, maar zal je meestal een lager (en dus beter) E-peil opleveren.

Maak je bouwproject energiezuinig nog voor er 1 steen ligt want achteraf bijsturen kost meer geld en moeite.

Betrek een studiebureau in je bouwproject

 

Je krijgt een haarscherp beeld op de energie-efficiëntie van je woning, zelfs als er nog geen baksteen ligt.

Neem nu contact op

of bel naar 0472 79 91 74

Erkend als EPB-verslaggever door het Vlaamse Energieagentschap

Heldere adviesnota’s die de berekeningen duiden met conclusies en grafieken

Offertes binnen 24 uur,
verslagen binnen 2 weken