Verwarming

Met een aandeel in het energieverbruik in huis van 50 tot maar liefst 75 percent, is verwarming je grootste energiepost. In de eerste plaats is warmteverlies natuurlijk te vermijden door een goede isolatie en luchtdichtheid uit te voeren. Daarnaast bepaalt ook de opwekker en de energiebron zelf veel. Bij gebruik van de energiebron elektriciteit moet bijvoorbeeld 2,5 keer zoveel primaire energie verbruikt worden in de elektriciteitscentrale. EPB verrekent dit in het E-peil van je woning. 

Verwarmingssysteem

Op vlak van verwarmingssysteem heb je de keuze tussen centrale of decentrale verwarming. In elk systeem is het belangrijk dat het goed gedimensioneerd is. Dat wilt zeggen dat de installatie op volle kracht werkt als het koud is, en op een lager pitje staat als het weer beter meevalt. Overdimensionering leidt tot een hoger energieverbruik. Laat dus eerst een warmteverliesberekening opstellen voor je de keuze maakt.

Bij centrale verwarming maakt één toestel de warmte voor de hele woning. Die warmte wordt daarna verspreid. 

Bij decentrale verwarming staan afzonderlijke toestellen in voor de verwarming van de ruimtes. Voor de dimensionering wordt de grootte van het toestel berekend per ruimte. 

Kies steeds voor een zuinig toestel, afgestemd op wat je nodig hebt.

Temperatuurregeling

Ook voor de temperatuurregeling moet je keuzes maken. Pas je de temperatuur in je woning aan met een algemene thermostaat en/of met thermostatische kranen? 

Een temperatuurregeling per ruimte heeft de voorkeur op een centrale regeling. Dit kun je realiseren door een kamerthermostaat in een referentieruimte te plaatsen, zoals de woonkamer, en die te combineren met thermostatische kranen in andere kamers.

Warmte-afgifte en pomp

Ga je voor radiatoren, convectoren of vloer- en muurverwarming? Het energieverbruik bij vloer- en wandverwarming ligt lager dan bij radiatoren, omdat er op lagere watertemperaturen gewerkt kan worden.

Leg daarnaast de verwarmingsleidingen zo veel mogelijk binnen het beschermd volume van je huis. Isoleer de leidingen ook, zodat het opgewarmde water geen warmte verliest onderweg naar de radiator.

Kies tenslotte voor een regelbare circulatiepomp voor de warmwatertoevoer. Die schakelt zichzelf uit als er geen vraag naar warmte is.

Maak je bouwproject energiezuinig nog voor er 1 steen ligt want achteraf bijsturen kost meer geld en moeite.

Betrek een studiebureau in je bouwproject

 

Je krijgt een haarscherp beeld op de energie-efficiëntie van je woning, zelfs als er nog geen baksteen ligt.

Neem nu contact op

of bel naar 0472 79 91 74

Erkend als EPB-verslaggever door het Vlaamse Energieagentschap

Heldere adviesnota’s die de berekeningen duiden met conclusies en grafieken

Offertes binnen 24 uur,
verslagen binnen 2 weken