Warmtepomp

Warmtepompen zetten energie uit de bodem, het grondwater of de buitenlucht om in bruikbare warmte. Hierdoor is dit een duurzaam energiesysteem. Energie van een lage temperatuur kan tot voldoende hoge temperatuur opgepompt worden voor verwarming van de woning of warm water voor sanitair te voorzien.

Werking

Vergelijk de werking van een warmtepomp met een omgekeerde koelkast. Een koud medium heeft energie nodig om te verdampen. Bij condensatie geeft dit energie af. Oppompen tot een hogere temperatuur vraagt energie. Een warmtepomp ontleent haar energie voornamelijk aan de omgeving. Dit in tegenstelling tot andere verwarmingssystemen die hun energie uit brandstof of een andere energiebron halen. Een warmtepompinstallatie verbruikt dus minder energie dan klassieke verwarmingssystemen.

Energiezuinige installatie

Een warmtepomp is dus een energiezuinige installatie. De zuinigheid hiervan hangt af van het temperatuurverschil tussen de warmtebron en het afgiftesysteem. Hoe kleiner dit verschil in temperatuur, hoe hoger het rendement. Om deze reden combineer je de warmtepomp best met een verwarmingssysteem op lage temperatuur, zoals vloer- of wandverwarming of met vergrote radiatoren of convectoren.

Hoe kleiner het verschil in temperatuur tussen warmtebron en afgiftesysteem, hoe hoger de seizoensprestatiefactor (SPF). De SPF omvat ook de energie voor pompen en ventilatoren. Het energieverbruik door pompen en ventilatoren van de bron- en afgiftesystemen van warmtepompen varieert tussen 5 en 20 percent van de verbruikte energie en is dus niet te verwaarlozen.
Om het rendement van een warmtepompboiler te verhogen, kun je ze tegenwoordig ook aansluiten op thermische zonnepanelen.

Maak je bouwproject energiezuinig nog voor er 1 steen ligt want achteraf bijsturen kost meer geld en moeite.

Betrek een studiebureau in je bouwproject

 

Je krijgt een haarscherp beeld op de energie-efficiëntie van je woning, zelfs als er nog geen baksteen ligt.

Neem nu contact op

of bel naar 0472 79 91 74

Erkend als EPB-verslaggever door het Vlaamse Energieagentschap

Heldere adviesnota’s die de berekeningen duiden met conclusies en grafieken

Offertes binnen 24 uur,
verslagen binnen 2 weken