Zonneboiler

Een zonneboiler plaatsen kan een energiezuinige methode zijn om uw huis van warm water te voorzien. Op jaarbasis kan je zo gemiddeld de helft van je bad- en douchewater verwarmen. Ook bestaan er systemen die een zonneboiler combineren met de levering van warm water voor vloerverwarming.

Hiermee bespaar je niet alleen veel energie, maar ook veel op je energiefactuur.

Enkele aandachtspunten

Meestal heb je voor het plaatsen van een zonneboiler geen bouwvergunning nodig. Informeer even bij je gemeente en laat de werken dan steeds uitvoeren door een installateur met certificaat van bekwaamheid.

Voor een ideale opbrengst dienen de collectoren van de zonneboiler veel zon op te vangen, en dus zuidoost tot zuidwest gericht zijn, onder een hoek van 20 tot 60 graden. Schaduwen van gebouwen, bomen of schoorstenen verhinderen een optimale opbrengst natuurlijk.

Kies een zonneboiler uit die afgestemd is op je warmwaterverbruik. Een dekkingsgraad van 50 percent is het meest rendabel. Per vierkante meter vlakkeplaatcollector voorzie je minimaal een boilerinhoud van 40 liter. Per vierkante meter buiscollector moet je minstens 55 liter boilerinhoud voorzien.

Voor bouwaanvragen vanaf 2016 is de berekeningswijze van het energieverbruik door sanitair warm water gewijzigd. Door meer gedetailleerde berekeningsmogelijkheden is het aandeel van het sanitair warm water in het E-peil in de meeste gevallen gedaald. Dit zorgt er wel voor dat minder winst te halen is met een zonneboiler, theoretisch volgens EPB dan toch.

Tot slot nog een praktische tip om energie en water te besparen. Je kan je watergebruik tot de helft verminderen door een waterbesparende mengkraan of een spaardouchekop te installeren. Probeer ook vaker te douchen dan een bad te nemen. Een bad vereist namelijk drie tot vijf keer zoveel water als een douche.

Maak je bouwproject energiezuinig nog voor er 1 steen ligt want achteraf bijsturen kost meer geld en moeite.

Betrek een studiebureau in je bouwproject

 

Je krijgt een haarscherp beeld op de energie-efficiëntie van je woning, zelfs als er nog geen baksteen ligt.

Neem nu contact op

of bel naar 0472 79 91 74

Erkend als EPB-verslaggever door het Vlaamse Energieagentschap

Heldere adviesnota’s die de berekeningen duiden met conclusies en grafieken

Offertes binnen 24 uur,
verslagen binnen 2 weken