Dakisolatie

Naast de isolatie van vloeren en muren, mag ook dakisolatie in geen enkele woning ontbreken. Zowel bij nieuwbouw als bij renovaties van bestaande gebouwen is dit de belangrijkste stap richting lagere energiefactuur. Voor de isolatiedikte is minimaal 18 centimeter aanbevolen, al mag dat natuurlijk heel wat meer zijn ook! Het is ook afhankelijk van welk isolatiemateriaal je gebruikt.

Isoleren van een hellend dak

Er zijn drie onderdelen waaraan je de nodige aandacht moet schenken bij het isoleren van hellende daken: het onderdak, de isolatielaag en het dampscherm.

Een onderdak ontneemt de onderkant van de dakpannen aan het zicht. Het biedt de isolatie bescherming tegen neerslag en dient dus waterdicht te zijn. Het onderdak kan het dak winddicht maken, waardoor de isolatiewaarde van het dak stijgt.

Het materiaal waaruit de isolatielaag bestaat, moet de ruimte tussen kepers en onderdak volledig opvullen. Bij een bestaand dak is minerale wol, zoals glaswol of rotswol, het eenvoudigste om te plaatsen. Vermijd koudebruggen door nieuwe kepers dwars op bestaande kepers te plaatsen. Zo komt voor elke keper een stuk isolatiemateriaal. Bij hoge kepers, tussen 15 en 20 centimeter, kan je de volledige ruimte tussen de kepers opvullen.

Na plaatsing van de isolatie, moet je tenslotte nog een dampscherm aanbrengen. Dit maakt de isolatie luchtdicht. Zo vermijd je dat damp kan binnendringen, die in de isolatie voor condensatie zorgt. Vocht verlaagt immers de isolatiewaarde. Dampschermen mogen niet onderbroken worden, elke spleet kleef je best dicht. 

Als de ruimte onder het hellend dak, de zolder, onverwarmd blijft, is het interessanter om de zoldervloer te isoleren in plaats van het hellend dak. In dat geval bespaar je dubbel: eerst op je energiefactuur, maar ook op de materialen voor isolatie en de plaatsing. Een zolder die niet gebruikt wordt, kan met dekens minerale wol geïsoleerd worden. Wordt de zolder wel betreden, werk dan af met een loopvloer, anders beschadig je de isolatie. Isoleer ook goed rond het trapgat door een bekisting rond de opening te maken. Vergeet tenslotte ook niet het zolderluik zelf van minerale wol te voorzien.

Warm plat dak

Bij een warm plat dak verwarm je de dakconstructie van binnenuit. Isoleren gebeurt aan de buitenkant van het dak, net onder de dakafdichtingslaag. Eerst breng je een dampscherm aan op de draagvloer en afschotlaag. Daarboven komen isolatielagen en de dakdichting. Hiervoor is krimpvrij isolatiemateriaal met een hoge densiteit nodig, zoals polyurethaan, cellenglas of polystyreen

Omgekeerd plat dak

Een omgekeerd plat dak is een variant van het warme dak. Kies hierbij steeds voor waterbestendig isolatiemateriaal.

Koud plat dak

Bij een koud dak brengt men de isolatie aan de onderkant van de dakconstructie aan. Zo'n dak plaatste men vroeger vaak uit financiële overwegingen. Nu wordt dit niet meer gedaan omdat waterdamp uit de woning vaak in de isolatie doordringt, met condensatie- en schimmelproblemen als gevolg. Isolatie bij een koud plat dak is dus af te raden, bij een renovatiebeurt is het immers beter dit dak zelf aan te pakken.

Maak je bouwproject energiezuinig nog voor er 1 steen ligt want achteraf bijsturen kost meer geld en moeite.

Betrek een studiebureau in je bouwproject

 

Je krijgt een haarscherp beeld op de energie-efficiëntie van je woning, zelfs als er nog geen baksteen ligt.

Neem nu contact op

of bel naar 0472 79 91 74

Erkend als EPB-verslaggever door het Vlaamse Energieagentschap

Heldere adviesnota’s die de berekeningen duiden met conclusies en grafieken

Offertes binnen 24 uur,
verslagen binnen 2 weken