EPS

EPS, of geëxpandeerd polystyreen, kennen we beter onder de namen piepschuim of isomo. De isolatieplaten worden gemaakt door polystyreenkorrels onder verhitting te laten uitzetten, vandaar de naam “geëxpandeerd”. Op die manier kleven ze aan elkaar. 98% van de stof bestaat eigenlijk uit lucht, waardoor het een heel licht materiaal is. Daardoor is het ook een heel goedkoop isolatiemateriaal, net omdat er zo weinig grondstof voor nodig is.

Toepassingen van EPS

EPS is zeer veelzijdig, door zijn goede isolatiewaarde (een lambda-waarde tussen 0,030 en 0,040 W/mK). Daardoor wordt het voor veel bouwprojecten gebruikt. Zowel vloeren, muren als daken kun je er mee isoleren. De losse EPS-korrels zijn heel geschikt voor isolatie van spouwmuren. Het is ongevoelig voor vocht en brandveilig. EPS veroudert niet en is bovendien schimmelvrij.

Er zijn ook enkele nadelen aan EPS. Zo is het geen milieuvriendelijke oplossing, er zijn immers aardolie en chemische producten voor nodig. Wel is het te recycleren en bevat het geen irriterende stoffen, zoals minerale wol. Dat laatste isolatiemateriaal heeft dan wel weer de handigheid dat het zich kan laten samendrukken, in tegenstelling tot EPS.

XPS of EPS?

Als je wilt gaan voor isolatieplaten, valt de keuze vaak tussen XPS en EPS. Het grootste verschil is in structuur. XPS heeft een schuimstructuur, EPS wordt gekenmerkt door de bolletjesstructuur. Hierdoor neemt XPS minder vocht op en is het ook drukvaster. EPS is wel goedkoper dan XPS. Het uiteindelijke doel van de isolatieplaten, en ook de omvang van je budget, zal dus doorslaggevend zijn in je keuze.

Maak je bouwproject energiezuinig nog voor er 1 steen ligt want achteraf bijsturen kost meer geld en moeite.

Betrek een studiebureau in je bouwproject

 

Je krijgt een haarscherp beeld op de energie-efficiëntie van je woning, zelfs als er nog geen baksteen ligt.

Neem nu contact op

of bel naar 0472 79 91 74

Erkend als EPB-verslaggever door het Vlaamse Energieagentschap

Heldere adviesnota’s die de berekeningen duiden met conclusies en grafieken

Offertes binnen 24 uur,
verslagen binnen 2 weken