PUR

PUR of voluit polyurethaan is een materiaal uit kunststof dat zich perfect leent voor isolatie. Het heeft een lambda-waarde tussen 0,022 en 0,028 W/mK. Dit materiaal wordt verkregen uit isocyanaten door toevoeging van katalysatoren en drijfgassen, waardoor harde schuimstoffen met gesloten cellen ontstaan. Helaas gebruikt men bij de productie schadelijke en giftige stoffen.

Isolatieplaten

PUR bestaat zowel in platen als in gespoten schuimvorm. De PUR-isolatieplaten hebben een kliksysteem, waardoor ze efficiënt in gebruik zijn. Doordat de platen goed op elkaar aansluiten, komt er geen tocht binnen. De platen zijn handig bij vloerisolatie, zoldervloerisolatie en de isolatie van hellende en platte daken.

PUR is in principe wel brandwerend, maar niet brandvast. Als er voldoende zuurstof en warmte aanwezig is, kan PUR bij een brand na verloop van tijd vuur beginnen vatten. Bovendien komt er dan een dikke, giftige rook vrij. Daarom kiest men tegenwoordig eerder voor isolatieplaten uit PIR wegens brandtechnische verbeteringen bij deze materiaalsoort.

Verschil met gespoten PUR

Hoewel de lambda-waarde van PUR-isolatieplaten hoger is, kiest men bij vloertoepassingen toch vaker voor het gebruik van gespoten PUR. De schuimversie van PUR is immers flexibeler dan de isolatieplaten. Met platen kan men niet altijd alle kieren en gaten dichten. Als er toch isolatieplaten gebruikt worden, kun je PUR-schuim nog altijd gebruiken om spleten af te werken, om toch een maximale isolatiewaarde te behalen.

Milieu-eigenschappen

Gezien de aard van de basisgrondstof en de benodigde chemicaliën, is PUR niet bepaald een milieuvriendelijke toepassing. Tegenwoordig wordt niet meer met CFK’s gewerkt, maar met de schonere versie: HFK’s.

Maak je bouwproject energiezuinig nog voor er 1 steen ligt want achteraf bijsturen kost meer geld en moeite.

Betrek een studiebureau in je bouwproject

 

Je krijgt een haarscherp beeld op de energie-efficiëntie van je woning, zelfs als er nog geen baksteen ligt.

Neem nu contact op

of bel naar 0472 79 91 74

Erkend als EPB-verslaggever door het Vlaamse Energieagentschap

Heldere adviesnota’s die de berekeningen duiden met conclusies en grafieken

Offertes binnen 24 uur,
verslagen binnen 2 weken