Vloerisolatie

Vloerisolatie is, net zoals de isolatie van het dak en van de muren, een belangrijk onderdeel om de warmte in een gebouw vast te houden. De nodige dikte van de vloerisolatie verschilt echter, aangezien er meerdere soorten vloeren in een gebouw bestaan. Zo is het warmteverlies door een vloer anders bij een vloer op volle grond dan bij een vloer boven een kruipruimte of kelder. Ook een vloer boven een buitenomgeving (zoals boven een carport bijvoorbeeld) zal een andere isolatiedikte vereisen.

Isolatiematerialen

Isolatie kan gebeuren aan de onderzijde van de draagvloer, of je kan isolatiemateriaal plaatsen tussen de draagvloer en de gewapende dekvloer. Er bestaan meerdere materiaalsoorten om te isoleren. Zo kun je kiezen voor een isolerende uitvullingslaag, zoals bijvoorbeeld een isolerende chape. Daarnaast zijn er ook de meer bekende isolatiematerialen die we ook verder zullen aanhalen, zoals drukvaste isolatieplaten (bijvoorbeeld EPS) en gespoten isolatiemateriaal (zoals PUR). 

Om koudebruggen bij bouwknopen te vermijden is het steeds van belang dat vloerisolatie aansluit op de muurisolatie.

Vloerisolatie bij verbouwing

Bij verbouwingen is het niet evident om de vloer nog op een behoorlijke manier te isoleren. Hiervoor moet de vloer immers uitgegraven worden, wat behoorlijk ingrijpend is. Een andere mogelijkheid is om het vloerniveau te verhogen. Je plaatst dan een isolatielaag op de bestaande vloer, waarop je een nieuwe vloer legt. In dat geval gaat vloerisolatie echter gepaard met hoge kosten en een lagere plafondhoogte. Bij een hoger vloerniveau, zal je ook de deuropeningen en in bepaalde gevallen zelfs raamopeningen moeten aanpassen.

Maak je bouwproject energiezuinig nog voor er 1 steen ligt want achteraf bijsturen kost meer geld en moeite.

Betrek een studiebureau in je bouwproject

 

Je krijgt een haarscherp beeld op de energie-efficiëntie van je woning, zelfs als er nog geen baksteen ligt.

Neem nu contact op

of bel naar 0472 79 91 74

Erkend als EPB-verslaggever door het Vlaamse Energieagentschap

Heldere adviesnota’s die de berekeningen duiden met conclusies en grafieken

Offertes binnen 24 uur,
verslagen binnen 2 weken