XPS

XPS staat voor geëxtrudeerde polystyreen, ook wel polystyreen hardschuim genoemd. Dit isolatiemateriaal uit kunststof is beschikbaar in platen met of zonder kliksysteem. Het is gelijkaardig aan isolatiemateriaal uit EPS. Die laatste heeft eerder een bolletjesstructuur, XPS is een schuimmateriaal.

Eigenschappen van XPS

XPS isoleert goed, met een lambda-waarde tussen 0,032 en 0,035 W/mK. Het is waterafstotend en dus zeer goed bruikbaar in vochtige omgevingen. Bovendien is het eenvoudig te verwerken en heeft het een hoge diffusieweerstand. Daarnaast is het drukvast en heeft het vlamdovende eigenschappen.

Dat laatste wilt helaas niet zeggen dat het niet brandbaar is. De rook die bij open brand vrijkomt, is wel minder schadelijk dan bij PUR. Bovendien is het duurder dan het gelijkaardige EPS-materiaal. Wel blijft het nog steeds goedkoper dan PIR en PUR.

Toepassingen

Aangezien isolatieplaten uit XPS waterafstotend zijn, is het een goed isolatiemateriaal om in vochtige omstandigheden te gebruiken. Dit is het geval bij dakisolatie aan de buitenkant en bij isolatie van kelders. Omdat de platen ook drukvast zijn, zijn ze ook geschikt voor vloerisolatie. Daarnaast kun je ze ook gebruiken bij isolatie van omgekeerde daken, spouwmuur- en muurisolatie.

Maak je bouwproject energiezuinig nog voor er 1 steen ligt want achteraf bijsturen kost meer geld en moeite.

Betrek een studiebureau in je bouwproject

 

Je krijgt een haarscherp beeld op de energie-efficiëntie van je woning, zelfs als er nog geen baksteen ligt.

Neem nu contact op

of bel naar 0472 79 91 74

Erkend als EPB-verslaggever door het Vlaamse Energieagentschap

Heldere adviesnota’s die de berekeningen duiden met conclusies en grafieken

Offertes binnen 24 uur,
verslagen binnen 2 weken