Afvoerventiel

Net zoals er geen EPB-eisen zijn voor het toevoerventiel, zijn er ook geen voor het afvoerventiel. Het is natuurlijk ook aangeraden dat het afvoerventiel regelbaar is, zodat de ventilatiedebielen instelbaar zijn. Afvoerventielen zijn een component in ventilatiesystemen met mechanische toe- en afvoer van lucht (systeem D in residentiële gebouwen) en ventilatiesystemen met vrije luchttoevoer en mechanische luchtafvoer (systeem C in residentiële gebouwen).

Onderdelen van systemen voor mechanische luchtafvoer

Een ventilatiesysteem voor mechanische luchtafvoer dien je in de natte ruimten aan te brengen, zoals badkamer, keuken, toilet en wasruimte. Via een luchtafvoer- of extractieventiel wordt vervuilde lucht terug naar buiten afgevoerd. Het ventiel plaats je rechtstreeks in een kanalennet. Daarnaast zijn een extractieventilator en luchtafvoeropening verplichte componenten van een ventilatiesysteem voor mechanische luchtafvoer. Deze laatste plaats je in het dak of in de buitenmuur. Eventueel mag je er nog filters, geluiddempers, regelkleppen of andere onderdelen aan toevoegen, maar dat is niet verplicht.

Een ventilatiesysteem D met mechanische toe- en afvoer van lucht in residentiële gebouwen bevat meestal een warmtewisselaar. Deze warmtewisselaar zorgt dan voor een gedeeltelijke warmterecuperatie van de afgevoerde lucht.

Maak je bouwproject energiezuinig nog voor er 1 steen ligt want achteraf bijsturen kost meer geld en moeite.

Betrek een studiebureau in je bouwproject

 

Je krijgt een haarscherp beeld op de energie-efficiëntie van je woning, zelfs als er nog geen baksteen ligt.

Neem nu contact op

of bel naar 0472 79 91 74

Erkend als EPB-verslaggever door het Vlaamse Energieagentschap

Heldere adviesnota’s die de berekeningen duiden met conclusies en grafieken

Offertes binnen 24 uur,
verslagen binnen 2 weken