Doorstroomopening

Ventilatiesystemen hebben doorstroomopeningen nodig. Net zoals de andere componenten van een ventilatiesysteem, zijn de regelgevingen hieromtrent vervat in de EPB-eisen

Werking van doorstroomopeningen

Doorstroomopeningen zijn de noodzakelijke schakel in een ventilatiesysteem tussen luchttoevoerroosters en luchtafvoerroosters. Zij zorgen er immers voor dat een vrije doorstroom mogelijk is van lucht uit droge ruimten waarin verse lucht wordt aangevoerd (woonkamer, slaapkamer,…) naar natte ruimten die de vuile lucht weer afvoeren naar buiten (badkamer, keuken,…). Dit kan eventueel gebeuren via doorstroomruimten, zoals een gang of trappenhal.

Doorstroomopeningen zijn heel eenvoudig en kunnen gewoon een opening in een binnenmuur of -deur zijn, net zoals een spleet onder een binnendeur. Soms geldt een grote opening tussen twee ruimten als doorstroomopening, zoals een open keuken bijvoorbeeld. De minimumcapaciteit en de vrije ruimte van deze openingen is vervat in regelgevingen.

In ieder ventilatiesysteem (A, B, C of D) werken doorstroomopeningen volgens hetzelfde principe. Er geldt altijd dat vochtige ruimten minimaal één doorstroomopening moeten hebben voor vrije luchttoevoer, en droge ruimten minimaal één doorstroomopening voor vrije luchtafvoer.

Minimumcapaciteit van de doorstroomopeningen

De totale minimumcapaciteit van doorstroomopeningen en de minimale vrije ruimte voor spleten onder binnendeuren zijn, afhankelijk van de bepaalde ruimte, vastgelegd. De eisen zijn bepaald bij een drukverschil van 2 Pa.

Een keuken vereist andere openingen dan de andere natte ruimten. De minimumcapaciteit bij 2 Pa moet 50 m³/u zijn. De vrije luchttoevoer in een keuken vereist bij 2 Pa een minimumcapaciteit van 50 m³/u. In het geval van een spleet onder de keukendeur, in plaats van een opening, moet minimaal 140 cm² vrije ruimte beschikbaar zijn.

In andere vochtige ruimten volstaat een minimumcapaciteit van 25 m³/u of een spleet van 70 cm² voor de vrije luchttoevoer.

Ook om de vrije luchtafvoer uit droge ruimten te verzekeren, zijn dezelfde voorwaarden vereist. Dus een minimale opening met een capaciteit van 25 m³/u of een spleet onder de binnendeuren van minimaal 70 cm². Een spleetopening van 70 cm² wil, voor een deuropening van 80 cm, zeggen dat de spleet 9 mm hoog moet zijn.

Maak je bouwproject energiezuinig nog voor er 1 steen ligt want achteraf bijsturen kost meer geld en moeite.

Betrek een studiebureau in je bouwproject

 

Je krijgt een haarscherp beeld op de energie-efficiëntie van je woning, zelfs als er nog geen baksteen ligt.

Neem nu contact op

of bel naar 0472 79 91 74

Erkend als EPB-verslaggever door het Vlaamse Energieagentschap

Heldere adviesnota’s die de berekeningen duiden met conclusies en grafieken

Offertes binnen 24 uur,
verslagen binnen 2 weken