Luchtafvoerrooster

Naast roosters voor het toevoeren van verse lucht, horen bij een goed ventilatiesysteem natuurlijk ook roosters voor luchtafvoer. 

Natuurlijke luchtafvoer

Deze openingen voor luchtafvoer zorgen ervoor dat er op natuurlijke wijze gebruikte lucht afgevoerd kan worden voor ventilatiesystemen met natuurlijke toe- en afvoer (systeem A in residentiële gebouwen of met mechanische toevoer en vrije afvoer (systeem B in residentiële gebouwen).

Doorgaans is een natuurlijk afvoerrooster een regelbare opening in de ruimte, een ventilatiekanaal naar buiten en een externe luchtopening. Het volledige systeem plaatst men meestal in een dak. In droge ruimten moet dit niet voorzien worden, net zomin als in vochtige ruimten met een ventilatiesysteem C of D.

In de ventilatiesystemen A en B moet er in iedere vochtige ruimte, dus in iedere badkamer, toilet of keuken, een luchtafvoerrooster geplaatst worden. Het totale debiet in iedere vochtige ruimte moet volgens de EPB-eisen minstens gelijk zijn aan het vereiste minimumontwerpdebiet bij een drukverschil van 2 Pa.

Mechanische luchtafvoer

Bij mechanische ventilatiesystemen voor luchtafvoer zorgen de luchtafvoerroosters voor het afvoeren van vervuilde lucht naar buiten. Ook hier worden de roosters in een buitenmuur of in het dak aangebracht.

Maak je bouwproject energiezuinig nog voor er 1 steen ligt want achteraf bijsturen kost meer geld en moeite.

Betrek een studiebureau in je bouwproject

 

Je krijgt een haarscherp beeld op de energie-efficiëntie van je woning, zelfs als er nog geen baksteen ligt.

Neem nu contact op

of bel naar 0472 79 91 74

Erkend als EPB-verslaggever door het Vlaamse Energieagentschap

Heldere adviesnota’s die de berekeningen duiden met conclusies en grafieken

Offertes binnen 24 uur,
verslagen binnen 2 weken