Toevoerventiel

De EPB-wetgeving geeft meer duiding over de eisen waaraan iedere component van het ventilatiesysteem onderworpen is. De toevoerventielen, kanalen en mechanische luchtgroepen hebben betrekking op ventilatiesystemen met mechanische toe- en afvoer (systeem D) en met mechanische toevoer en vrije afvoer (systeem B)

Onderdelen van systemen met mechanische luchttoevoer

Een ventilatiesysteem voor mechanische luchttoevoer omvat meestal dezelfde soorten componenten. 

Zo wordt externe luchttoevoer meestal in daken of buitenmuren geplaatst. Het toevoerventiel dat je in droge ruimten moet plaatsen, zoals slaapkamers, woonkamers of bureauruimtes, is ook steeds aanwezig. Vaak wordt het rechtstreeks in een kanalennet gemonteerd. De pulsieventielen zijn noodzakelijk in deze droge ruimten waarin lucht wordt aangevoerd. Daarnaast kunnen ook nog filters, geluidsdempers, regelkleppen en elementen voor voorverwarming in het systeem geïntegreerd zijn, al is dit niet verplicht. 

EPB stelt geen eisen aan deze pulsieventielen. Best zijn deze ventielen wel regelbaar. EPB eist immers dat per ruimte voldaan wordt aan de minimale ventilatiedebieten. Door deze ventielen bij te regelen kan de installatie perfect afgeregeld worden zodat in iedere ruimte de debieten behaald worden.

Ventilatiesysteem D met mechanische toe- en afvoer kan ook over een warmtewisselaar beschikken die een deel van de warmte uit de afgevoerde lucht recupereert.

Voor systemen met mechanische luchtafvoer is ook een afvoerventiel noodzakelijk.

Maak je bouwproject energiezuinig nog voor er 1 steen ligt want achteraf bijsturen kost meer geld en moeite.

Betrek een studiebureau in je bouwproject

 

Je krijgt een haarscherp beeld op de energie-efficiëntie van je woning, zelfs als er nog geen baksteen ligt.

Neem nu contact op

of bel naar 0472 79 91 74

Erkend als EPB-verslaggever door het Vlaamse Energieagentschap

Heldere adviesnota’s die de berekeningen duiden met conclusies en grafieken

Offertes binnen 24 uur,
verslagen binnen 2 weken