Ventilatiesysteem D

Het vierde ventilatiesysteem tenslotte is compleet het tegenovergestelde van ventilatiesysteem A en combineert de mechanische elementen uit ventilatiesystemen B en C. Ventilatiesysteem D omvat een mechanische toevoer en een mechanische afvoer van lucht.

Werking van systeem D

Elektrische ventilatoren in de droge ruimten, zoals woonkamer en slaapkamers, zorgen voor een mechanische toevoer van verse lucht. Binnen zorgen roosters in binnenwanden en -deuren of spleten onder de binnendeuren er dan voor dat deze lucht het huis doorstroomt. De afvoer van de vervuilde lucht gebeurt in de natte ruimten, zoals keuken en badkamer, ook door elektrische ventilatoren. Toevoer en afvoer van lucht zijn dus volledig mechanisch.

Voordelen van systeem D

Net zoals ventilatiesystemen B en C zijn er meer keuzemogelijkheden voor de plaats van de toevoer- en afvoeropeningen en haalt het beter de normen in alle weersomstandigheden. Ook kan het, door het debiet van de ventilatoren tijdelijk te verhogen, gebruikt worden voor een korte en intensieve ventilatie.

Ook biedt dit systeem een goede oplossing voor het probleem bij ventilatiesysteem C waarbij onderdruk kon plaatsvinden. Ventilatiesysteem D geeft minder problemen met onder- of overdruk.

Tot slot biedt dit systeem de mogelijkheid om extra te investeren in warmteterugwinning. Een gedeelte van de warmte van de afgevoerde lucht kan je recupereren en hergebruiken om koude, toegevoerde lucht voor te verwarmen. Zo kun je minimaal en gecontroleerd ventileren. Afhankelijk van het rendement van de warmtewisselaar, treedt maar liefst 70 tot 90 percent minder energieverlies op!

Nadelen van systeem D

Het grootste aandachtspunt bij dit ventilatiesysteem is uiteraard het hogere energieverbruik, alles gebeurt immers mechanisch. Kies daarom zeker voor energiezuinige ventilatoren. Let er ook op dat je de warmteterugwinning kan uitschakelen tijdens de warme maanden in de zomer, wanneer de binnentemperatuur te hoog oploopt.

Maak je bouwproject energiezuinig nog voor er 1 steen ligt want achteraf bijsturen kost meer geld en moeite.

Betrek een studiebureau in je bouwproject

 

Je krijgt een haarscherp beeld op de energie-efficiëntie van je woning, zelfs als er nog geen baksteen ligt.

Neem nu contact op

of bel naar 0472 79 91 74

Erkend als EPB-verslaggever door het Vlaamse Energieagentschap

Heldere adviesnota’s die de berekeningen duiden met conclusies en grafieken

Offertes binnen 24 uur,
verslagen binnen 2 weken