Vraaggestuurde ventilatie

Van de vier beschikbare ventilatiesystemen, zijn vandaag voornamelijk systeem C (natuurlijke luchttoevoer, mechanische luchtafvoer) en systeem D (mechanische toe- én afvoer van lucht) in gebruik. Een groot deel van deze systemen werkt vraaggestuurd. Dat houdt in dat de afgevoerde hoeveelheid lucht afhankelijk zal zijn van de luchtkwaliteit op dat moment.

Werking van vraaggestuurde ventilatie

Een sensor is een essentiële component in het systeem van een vraaggestuurde ventilatie. Zo’n sensor merkt bijvoorbeeld aanwezigheid op in een toilet, waardoor die extra ventilatie voor luchtafvoer in gang zet. Of sensoren meten het vochtgehalte in de badkamer, waardoor het centrale afvoersysteem enkel in de badkamer lucht zal afvoeren, en niet in de andere natte ruimten, waar het op dat moment niet nodig is. Een vraaggestuurd ventilatiesysteem is zowel mogelijk bij nieuwbouwprojecten als bij renovaties.

Energiezuinigheid

Met een vraaggestuurd ventilatiesysteem kan onnodig ventileren, wat voor extra warmteverlies zorgt, vermeden worden terwijl een gezond binnenklimaat verzekerd blijft. Maar daarnaast bespaar je ook op het elektriciteitsverbruik, omdat de motoren van het ventilatiesysteem niet permanent draaien. Combineer je het systeem bovendien met een component voor warmterecuperatie, dan wordt je ventilatiesysteem enorm energiezuinig.

Maak je bouwproject energiezuinig nog voor er 1 steen ligt want achteraf bijsturen kost meer geld en moeite.

Betrek een studiebureau in je bouwproject

 

Je krijgt een haarscherp beeld op de energie-efficiëntie van je woning, zelfs als er nog geen baksteen ligt.

Neem nu contact op

of bel naar 0472 79 91 74

Erkend als EPB-verslaggever door het Vlaamse Energieagentschap

Heldere adviesnota’s die de berekeningen duiden met conclusies en grafieken

Offertes binnen 24 uur,
verslagen binnen 2 weken