Warmterecuperatie

Ventilatie vervangt de vochtige en vuile binnenlucht in huis door verse buitenlucht. Dat gebeurde vroeger op natuurlijke wijze, maar dit proces wordt vandaag beperkt doordat we onze woningen zo zwaar voorzien van isolatie om energie te besparen. Daarom moeten we een ventilatiesysteem inschakelen. Om toch zo weinig mogelijk energie te verbruiken hiermee, voorzien we best een systeem met warmterecuperatie.

Werking van ventilatie met warmterecuperatie 

De aanvoer van verse buitenlucht en de afvoer van gebruikte binnenlucht gebeurt bij ventilatie met warmterecuperatie volledig mechanisch door twee ventilatoren. Ventilatie met warmterecuperatie is dus enkel mogelijk bij ventilatiesysteem D.

Via toevoerventielen op het dak of in de muur komt verse buitenlucht de woning binnen via de zogenaamde droge ruimten. Ook de gebruikte, vuile binnenlucht verdwijnt het huis via afvoerventielen, die in plafonds van natte ruimten geïntegreerd zijn.

Voordelen van warmterecuperatie

Het probleem is dat hierbij koude buitenlucht in een verwarmd huis terechtkomt. Om de temperatuur toch op peil te houden, ga je meer moeten verbruiken. Een systeem met warmterecuperatie geeft warmte van de afgevoerde binnenlucht terug af aan de toegevoerde buitenlucht. Op die manier gaat zo goed als geen warmte verloren. Dit heeft een positief effect op het E-peil van je woning.

Ook zal je geen hinder meer ondervinden van koude lucht of een tochtgevoel in huis, door de warmtewisselaar die in het ventilatiesysteem is ingebouwd.

Maak je bouwproject energiezuinig nog voor er 1 steen ligt want achteraf bijsturen kost meer geld en moeite.

Betrek een studiebureau in je bouwproject

 

Je krijgt een haarscherp beeld op de energie-efficiëntie van je woning, zelfs als er nog geen baksteen ligt.

Neem nu contact op

of bel naar 0472 79 91 74

Erkend als EPB-verslaggever door het Vlaamse Energieagentschap

Heldere adviesnota’s die de berekeningen duiden met conclusies en grafieken

Offertes binnen 24 uur,
verslagen binnen 2 weken